Nämndeman i hovrätt, Nena

Nena Stamenkovic blev nämndeman därför att hon är väldigt samhällsintresserad och var nyfiken på rättsväsendet. - Det är en ansvarsfull uppgift där jag gör en god insats för samhället, säger hon.

Nena

Nena Stamenkovic kombinerar sitt arbete som områdeschef inom äldreomsorgen i Tranemo kommun med att vara nämndeman i hovrätt.

Hovrätt är andra instans i de allmänna domstolarna. Mål och ärenden i tingsrätt kan överklagas till hovrätt. Här avgörs brottmål, tvistemål och ärenden. Det är mål och ärenden som gäller enskilda personer, företag eller organisationer.

Varför ville du bli nämndeman?

- Jag blev nämndeman därför att jag är väldigt samhällsintresserad och var nyfi-ken på rättsväsendet. Jag har nu varit nämndeman i flera år och tycker att uppdraget är både spännande och omväxlande. Det är ett förtroendeuppdrag, en mycket ansvarsfull uppgift där jag kan bidra med mina erfarenheter och infallsvinklar så att vi i rätten samverkar.

Behöver du förbereda dig innan rättegång?

- Ja, jag läser det jag får skickat till mig innan en förhandling. Jag vill känna till så mycket som möjligt och vara väl förberedd för att känna mig trygg i min roll.

Fick du någon introduktion när du började på domstolen?

- Jag fick en introduktion när jag började som nämndeman och jag fick också en repetition inför nuvarande mandatperiod. Jag tyckte det var ett bra upplägg där de ansvariga på domstolen tydligt beskrev vad som gäller.

Hur går det att kombinera ditt yrke med att vara nämndeman?

- Det går alldeles utmärkt. Jag väljer själv hur många gånger jag vill tjänstgöra beroende på hur det ser ut på min arbetsplats. De dagar jag är nämndeman viker jag helt åt rättegång, det blir ungefär en gång i månaden.

Vad tycker du att en nämndeman ska känna till?

- Det är bra med allmänbildning och livserfarenhet. Jag tycker man ska känna till hur samhället är uppbyggt och hur rättsväsendet fungerar. I uppdraget handlar det mycket om juridik, men det kan också handla om sjukvårdsfrågor, hur personer fungerar i samhället och mycket annat.

Stämde verkligheten med dina förväntningar?

- Mina förväntningar stämde bra med hur det är. I början var det mycket att lära sig. Uppdraget har förändrats under åren jag varit nämndeman. Under min första mandatperiod träffade man vittnen och anhöriga, men nu är det mer digitaliserat så de är oftast inte närvarande. Parterna i målet och deras juridiska ombud är med under rättegång, men förhör från tingsrätten spelas upp och åklagaren kan till exempel vara med per video.

Är det jobbigt att vara nämndeman någon gång?

- Det kan det vara om det är två föräldrar som har en tvist om barn. Vi har do-mare som förbereder oss nämndemän väldigt bra om det är känsliga uppgifter som visas upp i rätten.

Vad vill du säga till den som överväger att bli nämndeman?

-Jag tycker att den personen ska veta och känna att man som nämndeman gör en god insats för samhället. Alla i rätten har olika perspektiv som vi kan använda oss av. Det finns inget att tveka på, bli nämndeman.

Tillbaka till toppen